Stari običaji

Stari običaji v Bašlju še niso zamrli!

Miklavževanje

Ta običaj se lepo ohranja. Fantje, ki se napravijo v parkeljne, morajo biti neporočeni. Imajo lepe bele ali rjave krznene obleke in larfe – maske – z dolgimi rdečimi jeziki in rogovi. Obvezna pa je tudi pušca – hranilnik – za zbiranje denarja. Z Miklavžem pridejo na predvečer sv. Miklavža in hodijo po hišah, kjer otroci pred Miklavžem molijo.

Pustovanje

Otroci se našemijo v maškare in se hodijo po hišah. Vaški fantje pa po vasi kažejo gospoda Pusta, in nabirajo butare za njegov sežig. Na pustni torek zvečer se napravi kres.

Sveti Anton

Sveti Anton je zaščitnik živali, ta praznik se praznuje cerkvi sv. Miklavža v sosednji vasi Mače. Tja se vedno podamo peš v hrib k maši, kjer se okoli oltarja nosijo leseni prašički za zdravo živino. Zbirajo se tudi koline in mesni izdelki, ki jih prinesejo okoliški kmetje. Ti se prodajo na tradicionalni licitaciji.

Žegnanje

Žegnanje velikonočnih dobrot (šunke, jajc, hrena, potice…) pri vaški kapelici. Značilne so košare pokrite z bogato izvezenimi prti.

Semenj

Zaščitnik naše vasi je sv. Lovrenc, ki goduje 10.avgusta. Cerkvica je na hribu na nadmorski višini 960 metrov. To nedeljo se odpravimo k maši, po maši pa pripravimo kosilo za sorodnike. Povabimo jih tako, da rečemo “Pridite na bob”, oziroma, pridite na krofe, ki jih gospodinje ocvrejo na ta dan.

Fantovski krst

Ko je vaški fant star 15 ali 16 let, ga starejši vrstniki s obredom krsta sprejmejo med mladince. Opraviti mora različne naloga, da se dokaže, da je pripravljen postati moški.

Vaško dekle se poroči

Takrat gredo vaški fantje pobirat “tolar za nevesto” (odkupnino) k ženinu, na dan poroke pa na poti v cerkev naredijo na cesti prepreko oz. “Šrango”, kjer z nekaj preprostimi nalogami preizkusijo parovo pripravljenost za skok v zakonski stan.


Kontakt

Turistična kmetija Majerček
Bašelj 9, 4205 Preddvor


00386 40 816 823
dragica.barle@gmail.com
facebook